ЕП: Това е най-високата избирателна активност от 20 години

Активността е около 49-52 на сто, уточнява Европейският парламент

Журналист проверява резултатите от вота в Холандия. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Журналист проверява резултатите от вота в Холандия. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейските граждани започват да вземат политическата съдба в ръцете си, след като днес стана ясно, че на изборите за ЕП е отчетено най-високото участие на избирателите от поне 20 години насам.

Според първоначалните данни за ЕС (без Великобритания) активността е около 51 на сто. С преизчисление с всички 28 държави от ЕС активността би била 49-52 на сто, уточни ЕП. Най-висока засега е избирателната активност в Дания – 63%. Следва Франция с избирателна активност от около 54%. Но дори и в напускаща Великобритания активността е била около 50%

Ако тези данни се потвърдят, ще се очертае първото повишаване на участието на избирателите при определянето на евродепутати от 1979 г. насам, когато гласуването се състоя за първи път. Оттогава до днес ЕС отчиташе постоянно понижение на изборния интерес. Днешните данни се приближават до активността, отчетена при изборите през 1999 г. (49,5 на сто).

За България обаче избирателната активност не е особено висока - 30,8 на сто от имащите право на глас (около 2 млн. българи) към 20.00 часа. Графата "Не подкрепям никого" са отбелязали 3,3 на сто.

Последни новини
Още от Новини от света