Натискът върху Мей нараства преди поредните разговори с опозицията

Все повече са настояванията премиерът да се оттегли от процеса

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Правителството на британския премиер Тереза Мей ще поднови преговорите за Brexit с основната опозиционна Лейбъристка партия тази седмица на фона на нарастващият натиск върху Мей да се оттегли от процеса.

С оглед на проучванията, предричащи съществена загуба за Консервативната партия на предстоящите избори за Европейски парламент, може би не е изненадващо, че торите отдават малко внимание на кампанията си за нея, пише Bloomberg.

“Не съм сигурен, че трябва да я изпълняваме”, посочи британският министър на образованието Дамян Хиндс пред BBC в неделя. “Всъщност ние не искаме министрите да заемат места - искаме хората да гласуват за консерватори, но не искаме от тях да заемат местата”, добави той.  

Хиндс коментира и стратегията на Мей в преговорите с лидера на лейбъристите Джереми Корбин за Brexit на фона на нарастващите критики към премиера.

“Какви са алтернативите?”, попита той, като добави, че правителството се нуждае от “стабилно мнозинство”, за да прокара сделка в парламента. Хиндс отбеляза още, че и двете страни в преговорите са с позитивни нагласи, но повтори, че правителствената позиция е, че при неуспех на преговорите, следващата стъпка ще бъде гласуване на опциите от план “Б” на парламента.

Още по темата

Още по темата

Имайки подкрепата на по-голямата част от британците, според скорошно проучване, лидерът на партия Brexit Найджъл Фараж отрече пред BBC, че позицията му, че Великобритания трябва да се раздели с Европейски съюз (ЕС) без споразумение се е променила след референдума от 2016 г.

Споразумението за Brexit, което премиерът Тереза Мей се опитва да прокара в парламента, “не е сделка, а нови европейски договор”, коментира Фараж, добавяйки че партията му настоява за “чиста” раздяла с блока - ход, който според него ще окаже натиск върху Брюксел за подписването на споразумение за свободна търговия.

 

Последни новини
Още от Новини от света