Вашингтон отчете поредния позитивен кръг от търговските преговори с Пекин

Яснота за евентуално споразумение между двете най-големи икономики в света се очаква в следващите няколко седмици

Американският финансов министър Стивън Манучин и вицепремиерът на Китай Лиу Хъ. Снимка:  Andy Wong/AFP/Getty Images Американският финансов министър Стивън Манучин и вицепремиерът на Китай Лиу Хъ. Снимка: Andy Wong/AFP/Getty Images

Последният кръг от търговските преговори между САЩ и Китай се проведе в Пекин в сряда, а американският финансов министър Стивън Манучин го определи като „продуктивен“ в пост в Twitter, съобщава Bloomberg. Преговорите ще продължат във Вашингтон следващата седмица, отбеляза още Манучин в социалната мрежа, след като днешните разговори приключиха малко по-късно от предвиденото.

Американската администрация оказва натиск за постигане на търговско споразумение с Китай в следващите две седмици, като отправя предупреждения, че Вашингтон е подготвен да се оттегли от разговорите. Действащият началник на щаба на Белия дом Мик Мълвани заяви във вторник, че резултатът от преговорите ще стане ясен през следващите седмици „по един или друг начин“.

След 4 месеца на интензивни търговски преговори администрацията на американския президент Доналд Тръмп започна да изразява нетърпението си за постигане на сделка след поредица предимно позитивни съобщения за възможността за постигане на споразумение, което да сложи край на търговската война между двете най-големи икономики в света, довела до налагането на мита на стойност 360 млрд. долара върху вносните стоки на всяка една от тях.

След следващите два кръга преговори американските власти се надяват да постигнат яснота дали сделка изобщо ще има, посочи Манучин в понеделник в интервю за Fox.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света