Само митнически съюз между Кралството и ЕС би спасил сделката на Мей, смятат лейбъристи

Натискът върху британския премиер се засилва на фона на наближаващите европейски избори

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей ще трябва да приеме митнически съюз с Европейския съюз (ЕС) като цена за одобрението на сделката ѝ за Brexit от парламента, посочват представители на опозиционната Лейбъристка партия в Кралството, цитирани от Bloomberg.

„Разсъждавам прагматично – потенциално те нямат друга опция, ако искат одобрение за сделката“, отбеляза говорителят на Лейбъристката партия Ребека Лонг-Бейли пред BBC Radio 4 в сряда в отговор на въпрос относно продължаващите преговори между управляващи и опозиция за Brexit. “Споразумението трябва да предпазва икономиката ни и ние няма да се откажем от това”, добави тя.

Междупартийните разговори във Великобритания започнаха в началото на април, след като британският парламент отхвърли за трети път споразумението на премиера Мей и Брюксел. Според запознат източник целта на Мей е постигането на резултат до следващата седмица.

Лонг-Бейли, която също участваше в разговорите, ги определи като „позитивни“.

Наближаващите избори

Въпреки че ЕС се съгласи да даде отсрочка на Мей за Brexit до 30 октомври, по всичко личи, че наближаващите избори за Европейски парламент на 23 май вероятно ще бъдат катастрофални за Консервативната партия в Кралството. Макар вече да е твърде късно Великобритания да се раздели с блока преди изборите заради всички необходими законови процедури, то изглежда управляващите все пак полагат последни опити за раздяла с ЕС преди изборния ден или поне преди началото на работата на новия Европейски парламент.

Още по темата

Мей, която няма парламентарно мнозинство, вече многократно се провали в опитите си да накара всички тори да подкрепят споразумението ѝ. Така тя се оказа принудена да потърси другаде необходимата ѝ подкрепа.

Във вторник Channel 4 News съобщи, че Мей е склонна да се съгласи с повечето от искания на лидера на лейбъристите Джереми Корбин с надеждата, че той също вижда предимства в приключването на процеса.

Британският министър на образованието Дамян Хиндс посочи пред репортери, че гласоподавателите във Великобритания вече изразяват разочарованието си от безизходицата около процеса.

„Реалност на парламентарната демокрация е, че за да се направи нещо, е необходимо съгласието на мнозинството“, отбеляза той. „Споделям желанието да се приключи процеса. Хората искат от нас да се придвижим напред. Но ние трябва да имаме стабилно мнозинство, за да го направим“, добави Хиндс.

Търговският министър на Великобритания Лиъм Фокс отбеляза колко трудно е на Мей да постигне консенсус в свое изявление от същото събитие. 

„Нямам против преговорите с лейбъристите, само не желая да гласувам с тях срещу Brexit“, коментира той. Изказването на Фокс беше прието като предупреждение към оставането на Великобритания в митнически съюз с ЕС и след Brexit, което според мнозина тори не би значело, че Кралството всъщност е напуснало изцяло блока.

Трябва да се има предвиди, че дори Мей да направи оферта на лейбъристите, остава трудно да се предвиди колко гласове може да осигури Корбин. Членовете на неговата партия вече настояват той да се насочи към организирането на нов референдум за Brexit.

 

Последни новини
Още от Новини от света