Джулиан Асандж с присъда за 50 седмици затвор във Великобритания

Утре той ще се изправи отново пред британски съд, този път заради искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж бе осъден днес на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция. Това предаде Investor.bg.
Нарушението датира от 2012 г. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асандж, е една година затвор.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Основателят на WikiLeaks изслуша произнасянето на присъдата без проява на емоции. Негови привърженици скандираха "Срам" по адрес на съдия Тейлър. 

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, която да го разпита по повод твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Адвокатите на основателя на разобличителния сайт WikiLeaks уточниха, че той е нарушил условията по гаранцията, защото е бил "отчаян човек", страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати.

Утре Асандж ще се изправи отново пред британски съд, този път по искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство.

Още по темата прочетете в Investor.bg.


 

Последни новини
Още от Новини от света