За какво свидетелства победата на Зеленски в Украйна

Украйна има проблем с антисемитизма, а избраният за президент Володимир Зеленски е с еврейски произход. Как се припокрива едното с другото?

Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Когато Владимир Зеленски все още бе телевизионен комик без политически амбиции, се пошегува в кабаретното си шоу с премиера на Украйна Володомир Гройсман. Той е носител на еврейската фамилия Гройсман и това е всичко, за което се отнасяше непретенциозната шега. "Гройсман звучи като един от нас," отсече Зеленски, който в скеча си играе евреин, който не иска да плаща сметката за електричество на синагогата. Разходите за електричество и отопление са две от водещите теми за украинската политика. Това става ясно от анализ за германската медия Der Spiegel.

Две години по-късно Украйна има не само еврейски премиер, но и еврейски президент. Зеленски бе избран за държавен глава в неделя с огромно мнозинство и като Гройсман има еврейски корени.

Това предизвика сензация в Израел. Украйна, пише ежедневникът от Тел Авив Haaretz, сега е единствената страна освен Израел, която има и еврейски президент, и еврейски премиер. Изборната победа на Зеленски противоречи на един общ стереотип, съгласно който  антисемитизмът в Украйна е явно изразен - и според който след Майданската революция през 2014 г., подкрепяна от националистически групи, той ще бъде официално разпространен. Това е стереотип, прокаран и от Кремъл и Владимир Путин в конфликт с новото правителство в Киев от 2014 г.

Още по темата

Еврейският произход на Зеленски не бе тема на разговор в рамките на изборите

Но истината е по-сложна. Антисемитизмът не е преобладаващ в Украйна, нито изборната победа на Селенски е знак, че го няма.

Според проучване на Pew Research Center Украйна е значително по-малко антисемитски настроена от своите източноевропейски съседи. 5% от украинците казват, че не приемат евреите за свои съграждани. В съседна Румъния съответният дял е 22%, в Полша - 18%, а в Русия и Беларус - дори по-висок.

Макар и и произходът на Зеленски да е добре известен, той никога не е ставал проблем по време на предизборната кампания. Имаше много клеветнически атаки срещу кандидата - до обвинението, че той е наркоман. Приемаше се за твърде приятелски настроен към Русия, а твърде малко украински настроен. Но в контекста на произход той не е бил нападнат. Дори гъстите отношения на Зеленски с противоречивия олигарх Игор Коломойский - един от най-известните евреи в Украйна, строител на най-големия еврейски културен център в страната, не могат да променят това. Коломойский е собственик на телевизионния канал 1 + 1, където се излъчват комедийните програми на Зеленски.

От своя страна, Зеленски , за разлика от Коломойский, рядко говори за еврейските си корени. Той го направи през 2016 г., когато протестира срещу закон за езика, който трябваше да постави руския език в по-лошо състояние. "Имам еврейска кръв, говоря руски, но съм гражданин на Украйна и не искам да бъда част от друга държава", каза той по това време. Неговият юдаизъм е ограничен до това да бъде син на еврейска майка. Това е типична постсъветска, светска идентичност, в която юдаизмът не е на първо място.

Още по темата

Ролята на украинските националисти в Холокоста е подценена

Еврейските шеги са неизменна част от неговата програма. През 2013 г. той дори участва в пародия на американския филм "300", в който действието се развива в Светата земя. В него Зеленски играе цар Леонид Абрамович, който вместо спартанците води малка група израелци, които не желаят да се бият, и се сбогува трудно със своята еврейска майка.

В кабаре програмите предприемчивият евреин е един от фиксираните стереотипите, които продължават да изпъкват - точно на корумпиран пътен полицай, на неверен съпруг, на афектирания хомосексуалист, непохватен националист. Украйна не е страна на политическа коректност, тя се шегува доста традиционно.

В заключение на казаното, това, че антисемитизмът в Украйна е чиста Кремълска пропаганда, е глупост. Политиката на историческата памет, която официално се провежда след Майданската революция в Украйна, е пренебрежение към еврейските жертви. Но за да се разграничи новата украинска идентичност от руско-съветска та, се героизират онези радикални националисти, които някога са воювали с Червената армия в Западна Украйна. По този начин се прикрива, че много от тях са участвали в Холокоста, който нацистка Германия извършва на украинска почва. Би било голяма крачка напред, ако изборът за Зеленски промени това.

Последни новини
Още от Новини от света