Зеленски става президент на Украйна

41-годишният актьор събра рекордно висока подкрепа на избори

08:09 | 22 април 2019
Обновен: 07:30 | 5 юни 2020
Автор: Иван Николов
Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски говори пред медиите в щаба си в Киев, Украйна. 21 април 2019. Photographer: Christopher Occhicone/Bloomberg

Най-гледаният комик в Украйна спечели пълна победа на изборите за президент на страната и си постави за приоритет подобряване на отношенията с Русия и спиране на огъня в Донбас, съобщи Bloomberg.

Владимир Зеленски събра над 70% от гласовете още на първия тур на изборите.

Досегашният президент Петро Порошенко призна поражението си с 24% по данни на ЦИК от Киев при преброени 85% от бюлетините.

Официалните резултати ще бъдат обявени на 30 април.

Събраните над 73% от гласовете за Зеленски са рекордно високо ниво на подкрепа за президент в Украйна.

Зеленски става шестия президент на Украйна за 28г. независимост.

Зеленски бе поздравен от президента на САЩ Доналд Тръмп, президента на ЕС Доналд Туск, ген.-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Специалният представител на САЩ в Украйна Курт Волкер написа в Туитър, че Тръпм е поздравил Зеленски с изборната победа и украинския народ за мирните и демократични избори.

„Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна за възстановяване на териториалната й цялост против агресията", написа Волкер.

 

 

След изборите Украйна трябва да продължи да провежда реформи и да изпълнява споразумението за асоцииране с ЕС, написа в Туитър еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

 

 

 

 

41-годишният актьор е собственик на 25% от студиото Квартал-95. Зеленски спечели почти без да дава обещания. Не е ясно какви хора ще избере да заемат ключовите постове.

Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски говори пред медиите в щаба си в Киев, Украйна. 21 април 2019. Photographer: Christopher Occhicone/Bloomberg.