Пекин пришпорва строежа на новото си летище

Сегашното летище работи с препълнен капацитет от години

Летище Даксинг Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg Летище Даксинг Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайското правителство прави всичко възможно, за да довърши новото летище Даксинг край Пекин, защото капацитетът на настоящия терминал е запълнен за поредна година, предаде The Washington Post.

Пета лета под ред строежът се бави, а това ежедневно кара около 400 полета да търпят закъснения, заради претоварването на Международното летище в столицата. През 2018 г. над Китай са прелетели 1,264 млрд. пътници, което е с 10% повече от предходната година. С подобни темпове до 2022 г. страната ще изпревари САЩ в ролята си на най-голямата летателна сила в света.

Още по темата

Към момента международното летище разполага с капацитет от 50 млн. пътника годишно, но от Олимпийските игри през 2008 г. насам капацитетът му е изпълнен до край. Новият терминал ще има двойно по-големи възможности, което го нарежда току до международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, САЩ.

Цената на съоръжението е 12 млрд. долара, като то е част от плана на правителството на президента Си Дзинпин за цялостно подобряване на транспортната инфраструктура в Китай.

Летище Даксинг има изключително важна стратегическа роля, защото ще се превърне в икономически хъб за най-голямата индустриална и агрикултурна зона в страната. Правителството също така планира да измести голяма част от административните си офиси в региона, което ще оформи една своеобразна втора столица.

Надеждите са, че до ноември строежите ще приключат и голяма част от полетите за и от Пекин ще бъдат преразпределени за нуждите на гражданската авиация.

Последни новини
Още от Новини от света