AMD доминира пазара на процесори през 2019 г.

Битката с Intel изглежда неравна през първото тримесечие на годината

Лого на AMD Снимка: Chris Stowers/Bloomberg Лого на AMD Снимка: Chris Stowers/Bloomberg

Двете най-големи компании производители на компютърни процесори в света водят равностойна битка, откакто секторът се появи на пазара, но през 2019 г. изглежда, че съревнованието не е чак толкова изравнено. Поне това показват статистиките за продажбата на CPU през първото тримесечие.

Технологичното издание Wccftech публикува данни, които показват, че AMD държи 69% от пазара към момента, срещу 31% за Intel. Любопитно е на какво се дължи тази огромна разлика?

Моделите Core i9-9900K и Core i7-9700K на Intel имаха сериозни проблеми с доставките от началото на годината и това съвсем естествено прати клиентите в прегръдките на Ryzen 7 2700X и Ryzen 5 2600X на AMD. Разликата в цената също оказва влияние, тъй като при сходна производителност AMD предлага по-достъпни цени.

Графика: Forbes

През месец май се очаква в продажба да излезе третото поколение Ryzen процесори и това би трябвало да забави цялостно пазара, тъй като потребителите традиционно запазват спокойствие, за да са сигурни, че правят правилната инвестиция.

За последно Intel контролираше пазара през юни 2018 г., но от тогава насам посоката на вятъра се обърна.

Последни новини
Още от Новини от света