Twitter спечели поредна битка във войната със спамерите

Компанията сви лимита на акаунти, които можете да последвате на ден

Логото на Twitter върху iPhone Снимка: Alex Flynn/Bloomberg Логото на Twitter върху iPhone Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Социалните мрежи отдавна не се считат за някакъв особен феномен, просто защото са достигнали подобни измерения, че именно те вече да диктуват правилата в интернет. Twitter безспорно е в тази елитна група и компанията го доказва с поредното си нововъведение в борбата със спамерите, предаде TechCrunch.

Редица компании вече нямат да могат да злоупотребяват с условията за ползване на Twitter, тъй като лимитът на профилите, които даден клиент може да последва на дневна база, е свит от 1000 на 400 акаунта. Въпросните компании предлагат спамерски услуги на свои клиенти, за да им спечелят по-голям брой последователи. Това става с помощта на виртуален бот, който за много кратко време успява да последва максимален брой акаунти, след което да спре следването им. Ефектът от подобно действие е, че неподозиращите потребители отвръщат с последване от своя страна в знак на солидарност. Така един громен брой потребители в социалните мрежи се оказват подведени без да го осъзнават.

Още по темата

Twitter вече ще идентифицира ботовете и ще ги сваля от собствената си платформа, като по този начин ще бъде прекъсната една измамна схема, която до преди това бе в подкрепа най-вече на фалшивите новини.

Микро-блог услугата на свой ред ще плати съответната цена, защото новите мерки ще ограничат ръста на собствените ѝ клиенти, но това се прави в името на всеобщото благо.

Спамерската практиката едва ли ще бъде прекъсната изцяло, но дефектът от нея ще бъде съкратен наполовина. Това е своеобразна малка победа за социалните мрежи във войната за една по-чиста интернет среда.

Последни новини
Още от Новини от света