Forsa: Рейтингът на Анегрет Крамп-Каренбауер спада

Нивото на доверие спрямо председателя на Християндемократическия съюз според анкета на Forsa спада с 12 процентни пункта от момента на избирането ѝ

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Председателят на Християндемократическия съюз в Германия (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер според данни от анкета губи доверие сред избирателите. Нивата спрямо декември, когато бе избрана за председател на ХДС, се понижават до 36 с 12%. Информацията произлиза от данните на Института за изследване на общественото мнение Forsa, публикувани от RTL-n-tv. Освен това, въпреки че Крамп-Каренбауер би при преки избори би заела явна преднина пред своите възможни съперници Андреа Налес и Олаф Шолц, ще загуби. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Спадът на одобрение е особено висок сред младите и привържениците на самата партия ХДС. Във възрастовия интервал 18-29-годишни Анегрет Крамп-Каренбауер от миналия декември загуби 19-процентни пункта (от 31 на 18%). С 15% се сви доверието сред привържениците на партията (от 78 на 63%).

Понастоящем тя има малко с 66% по-висока степен на подкрепа от поддръжниците на Християнсоциалистическия съюз (ХСС) от поддръжници на собствената ѝ партия.

В рамките на една седмица лидерът на ХДС е загубил пет процентни пункта спрямо лидера на Германската социалдемократическа партия Налес пет процентни пункта, в сравнение с финансовия министър Шолц - шест процентни пункта. Въпреки това сред електората тя все още ясно доминира пред двамата политици от ХСС. При преки избори 36% биха избрали Крамп-Каренбауер, 15% - Налес. В дуел срещу Шолц 31% биха избрали председателя на ХДС, биха били за 24% за министъра на финансите.

Значително по-висок рейтинг на Ангела Меркел?

Също така в сравнение с канцлера Ангела Меркелq нейният предшественик като председател на партията, Крамп-Карренбауер има по-ниски стойности на симпатия. Сред всички избиратели, с изключение на поддръжниците на Алтернатива за Германия (AfD), Меркел има по-висок рейтинг на одобрение от новия шеф на ХДС. "В момента АКК се опитва да успокои консервативното крило в функционалната каста на ХДС, но това дразни много поддръжници и потенциални избиратели на ХДС от либералния център", каза директорът на Forsa Манфред Гюлнер.

По отношение на преференциите за партиите в барометъра на тенденциите има само леки промени в полза на левия спектър. Германската социалдемократическа партия, Зелените и Левицата печелят по един процентен пункт спрямо предходната седмица, докато ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и Алтернатива за Германия губят по един процент. Ако парламентът беше новоизбран, Съюзът щеще да продължи да бъде най-мощната сила от 30%. Зелените ще получат 20%, а Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 16%. Алтернатива за Германия (AfD) е на 11%, Свободната демократическа партия (FDP) - на 9%, лявата - на 8%. За барометъра на тенденциите проучването е на Института за изследване на общественото мнение Forsa от миналата седмица, 2501 избиратели.

Последни новини
Още от Новини от света