Търговските битки на Тръмп ощетяват американската икономика със 7,8 млрд. долара

Изследването е дело на екип от икономисти от University of California Berkeley, Columbia University, Yale University и University of California в Лос Анджелис (UCLA)

Снимка:urbanedjournal.org Снимка:urbanedjournal.org

Търговските битки на президента Доналд Тръмп ощетяват американската икономика със 7,8 млрд. долара загуба за брутния вътрешен продукт на страната за 2018 г. , сочи проучване на екип от икономисти от водещи американски университети, предава Investor.bg.

Авторите твърдят, че са проследили краткосрочното влияние на действията на Тръмп и са достигнали до извода, че вносът от страните, с които има търговски конфликт, е спаднал с 31,5%, а износът от САЩ към тях се е свил с 11 на сто. Изследването отчита и че годишната загуба за потребителите и производителите от по-високите цени за вноса възлиза на 68,8 млрд. долара.

„След отчитането на приходите от по-високите мита и полученото от местните производители благодарение на по-високите цени, общата загуба е 7,8 млрд. долара“, или 0,04% от БВП, посочват авторите на проучването.

Изследването е дело на екип от икономисти от University of California Berkeley, Columbia University, Yale University и University of California в Лос Анджелис (UCLA).  

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света