Готов ли е италианският бизнес за споразумение на страната с Китай?

„Един пояс, един път“ търси съмишленици в Италия

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Проектът „Един пояс, един път“ вдъхна надежди на италианското правителство да намери съмишленици сред местния бизнес, които да се присъединят към идеята за икономическо сътрудничество с Китай. Това съобщава Investor.bg.

Кабинетът активизира работата си в тази посока на търсене на инвестиции преди очакваното посещение на китайския президент Си Дзинпин през следващата седмица и на фона на растящото напрежение между партиите на вицепремиерите Луиджи ди Майо и Матео Салвини, съобщава Bloomberg. 

Много от италианските компании се очаква да сключат сделки с китайския бизнес паралелно с планираното подписване на меморандум за разбирателство между двете страни, който ще осигури на Рим важна роля в мащабната инициатива на Пекин за изграждане на трансконтинентална икономическа инфраструктура. Сред участниците в този проект се включват имена като газоразпределителното дружество Snam SpA, инженерната компания Ansaldo Energia SpA и някои от водещите банки в страната. Очаква се Snam да подпише меморандум за разбирателство с китайския фонд „Път на коприната“ за съдействие по отношение на международните инвестиции, като евентуално може да бъде прибавена към споразумението и италианската инвестиционна банка Cassa Depositi e Prestiti SpA.

Този ход ще помогне на Snam да се възползва от нарастващото търсене на газ в Китай и да намали зависимостта на азиатската страна от въглищата.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света