Индия и Пакистан ускоряват модернизацията на въоръжението си

Нова зенитна реактивна система тества Индия, а Пакистан разработва съвместно с Китай нова версия на изтребител JF-17

Снимка: ZRB Снимка: ZRB

Индийската организация за изследвания и развитие в областта на отбраната (DRDO) проведе във вторник успешни тестове на зенитна реактивна система, собствена разработка, Pinaka. Както NDTV съобщи в сряда, това е третият тест на реактивната система за тази седмица, предава ТАСС.

Според канала  NDTV  тези тестове са били проведени на полигона "Покхран", в пустинен район в северозападната част на Раджастан, близо до границата с Пакистан.

В понеделник DRDO тества тази система в окръг Balasor, в източната част на Одиш. Бяха изстреляни два залпа. Ракетните снаряди са поразили цели на разстояние от 90 км.

През май миналата година Индия вече проведе тестове на реактивна система. Ракетите за тази разработка, за разлика от предишната версия, са оборудвани с навигационна система и система за ориентиране, което значително повишава тяхната точност. В допълнение, боеприпасите имат увеличен обхват - на повече от 70 км, вместо предходните 40 км. Системата Pinaka ви позволява да пуснете 12 ракети за 44 секунди.

Ситуацията в Пакистан
Пакистан също активно провежда модернизация на оръжията си. Според вестник Hindustan Times, държавата е създала съвместно с Китай нова версия на съвместно разработените изтребители JF-17, които участваха във въздушни битки с индийските ВВС през февруари, в района на контролната линия на Кашмир.

"Разработването и производството на третата модификация на JF-17 ще се извършва едновременно. Обновеният боен самолет ​​ще бъде оборудван с нов бордов радар с фазонирана решетка, който ще  позволи да се откриват цели на далечни разстояния и да се атакуват няколко вражески самолета едновременно", се казва в изявлението на ръководителя на китайските разработчици  на JF-17,  Янг Уей.  "Дисплеят и  мерникът на шлема на пилота на китайско-пакистанския  изтребител ​​разширяват възможностите за успешен въздушен бой и позволяват обмен на информация с други авиоплатформи ".

В допълнение, JF-17 ще бъде оборудван с други информационни системи, както и с нови оръжия. "Това бордово оборудване и оръжията за него вече са разработени, оборудването на третата модификация на JF-17 ще се извършва с ускорени темпове", каза Янг Уей.

Многофункционалните еднодвигателни леки изтребители JF-17 Thunder са съвместна разработка на компаниите от Pakistan Aeronautical Complex и китайската Chengdu Aircraft Industry Corporation. Според техните тактически и технически данни, тези самолети отговарят на индийските леки бойци на Tejas и на южнокорейските FA-50, също така са на въоръжение на малайзийските ВВС. Според съобщения в медиите JF-17 са закупили още Мианмар и Нигерия.

Модернизацията на оръжията си Индия и Пакистан ускоряват на фона на продължаващото напрежение между двете страни, засилило се след терористичното нападение на 14 февруари в щата Джаму и Кашмир, чиято цел бяха индийските сили за сигурност. Повече от 40 души станаха жертви на нападението. Отговорността за терористичния акт пое групировката "Jaish-e-Muhammad" ("Армия на Мохамед"), припомня ТАСС.

На 26 февруари индийските военновъздушни сили бомбардираха лагера на групировката на пакистанска територия. На 27 февруари пакистанските самолети реагираха с ракетни удари срещу военни цели в щата Джаму и Кашмир. По време на въздушната битка, която стана първи сблъсък между ВВС на двете страни след третата индо-пакистанска война от 1971 г., беше свален индийският боен самолет ​​МиГ-21 и пакистанският JF-17.

Последни новини
Още от Новини от света