МАЕ: Търсенето на петрол ще е със забавен ръст в следващите пет години

Темпът на растеж на предлагането на петрол от страни извън ОПЕК ще се забави седемкратно

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Растежът в световното търсене на петрол през идните пет години ще се свие с оглед на търговските противоречия в света до средно 1,2 млн. барела дневно. Това пише Investor.bg.

Общо през периода до 2024 г. потреблението на петрол може да отбележи ръст със 7,1 млн. барела дневно до 106,4 млн. барела на ден. Това посочват данни на доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), разпространен днес и цитиран от ТАСС. 

"Продължаващите търговски спорове между водещи държави и излезлият от контрол Brexit могат да забавят темпа на растеж на световната икономика и на търсенето на петрол. Въпреки неоптимистичните настроения все пак очакваме, че търсенето на петрол ще продължи да се ускорява през идните пет години, макар и с по-сдържан темп", посочват експертите на организацията. 

Темпът на растеж на предлагането на петрол от страни извън ОПЕК също ще се забави - от 2,7 млн. барела дневно през 2018 г. до 0,3 млн. барела дневно през 2024 година, т.е. седемкратно, предава БТА. 

Анализаторите на МАЕ прогнозират САЩ, които имат основен принос за растежа на глобалния добив, да се нуждаят от по-високи цени, за да продължат и в бъдеще да поддържат динамичен темп на растеж. 

Още по темата вижте в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света