Северна Корея избира парламент

Избирателната активност на последните парламентарни избори в страната през 2014 г. е била 99,97%

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

В Корейската народнодемократична република днес ще се състоят избори за депутати във Върховното народно събрание - парламента, съобщава Investor.bg.

Севернокорейците на възраст над 17 години ще гласуват за нови 687 депутати с петгодишен мандат.

В КНДР има три политически партии - Корейската трудова партия, партия "Чхондогьо" (Партия на младите приятели на религията на небесния път) и Социалдемократическа партия, обединени в Единен демократичен отечествен фронт, който формира списъка с кандидатите.

Освен кандидатите от партиите на изборите могат да се явят и независими кандидати, както и представители на различни обществени организации: Кимирсенско-кимченирския съюз на младежта, Обединените профсъюзи на Корея, Съюза на социалистическите жени на Корея и др.

След предишните избори от 9 март 2014 г. огромното мнозинство депутати в парламента - 607 - са от Корейската трудова партия. Социалдемократическата партия има 50 представители, "Чхондогьо" - 22-ма, а още осем места се заемат от представители на обществени организации.

Според Централната избирателна комисия активността тогава е била 99,97%, а в избирателен окръг 111 в Пхенян, където за кандидат бе издигнат Ким Чен-ун, 100%. По данни на агенция КЦТА в изборите са участвали севернокорейски граждани, живеещи в Япония и Китай.

 

Последни новини
Още от Новини от света