Продават небостъргача Chrysler Building в Ню Йорк за 150 милиона долара

RFR Holding се съгласи да закупи сградата, отбелязва вестникът WSJ

Снимка: AP Photo/Mark Lennihan Снимка: AP Photo/Mark Lennihan

Собствениците на един от най-известните небостъргачи в НюЙорк, Chrysler Building, се договориха да го продадат за около $ 150 млн. Тази сума е значително по-малка от тази, на която сградата е била оценена по-рано, съобщи Wall Street Journal.

Според източници на изданието, да купят  77-етажната сграда в района на Манхатън след няколко седмици консултации се съгласили RFR Holding (собственик на много други небостъргачи в мегаполиса) и нейният чуждестранен партньор .

Понастоящем 90% от капитала на Chrysler Building е собственост на държавния инвестиционен фонд на Абу Даби. Тя е закупена през 2008 г. за 800 милиона долара от предишния й собственик - нюйоркската компания Tishman Speyer. Последната все още притежава дял от 10%.

Изданието отбелязва, че макар сградата на Chrysler Building да се счита за една от най-известните сгради в света, от бизнес гледна точка не е изгодно във всички отношения тя да се купува. Собствениците не притежават земята, на която се намира небостъргачът.

В тази връзка те са принудени да плащат наем, чийто обем постоянно се увеличава. През 2018 г. разходите достигнаха 32 милиона долара годишно, през следващите 10 години те ще се увеличат до 41 милиона долара.

В публикацията се посочва също, че в момента не всички помещения в небостъргача са наети. Според оценките, за да се привлекат нови наематели, може да са необходими инвестиции от около 200 млн. долара.

Изграждането на небостъргача Chrysler Building е завършено през 1930 година. За около година след се счита за най-високата сграда в света. Неговата височина, като се вземе предвид шпила, е почти 320 m.

Последни новини
Още от Новини от света