Търговската война между САЩ и Китай приключва през март?

Окончателно споразумение между Вашингтон и Пекин може да бъде постигнато в края на месеца

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Вероятно е американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин да се срещнат по-късно този месец, за да сложат край на търговската война между двете най-големи икономики в света.

В неделя стана ясно, че Вашингтон и Пекин са на финалния етап в договарянето на търговско споразумение, което ще включва понижение на китайските мита върху редица американски стоки, както и премахване на част от санкциите срещу Пекин от администрацията на Тръмп, пише CNN, позовавайки се на Wall Street Journal.

Според информацията и двете страни в преговорите смятат, че са достатъчно напреднали за постигането на споразумение, а Тръмп и Си могат да постигнат формална сделка по време на среща в дните около 27 март.

Миналата седмица американският президент посочи, че САЩ и Китай “се доближaват” до споразумение и планира да се срещне с китайския лидер във Флорида.

Край на търговската война, дори временен, би бил добра новина за президента Си и неговото правителство, опитващо да се справи със забавения растеж на китайската икономика.

Голяма част от компаниите, опериращи в азиатската страна, вече предупредиха за нарастващите притеснения и спадове в търсенето на продуктите им на китайския пазар, предизвикани от търговските конфликти между Вашингтон и Пекин.

Съществуват обаче и признаци на несъгласие към сключването на споразумение с Пекин в администрацията на Тръмп.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър посочи в сряда, че Китай трябва да предостави "конкретни, измерими" отстъпки, които са "приложими на всички нива на управление".

"Не съм достатъчно глупав, за да мисля, че има преговори, които ще променят изцяло практиките на Китай или нашите отношения с тях", каза Лайтхайзър. “Смятам, че това е процес”, добави той.

Още по темата

"Все още съществуват значителни структурни различия между двете най-големи икономики в света по въпроси, свързани с трансфера на технологии, защитата на правата на интелектуалната собственост и свободния достъп до пазари," отбеляза Той Хуей, главен пазарен стратег на JP Morgan Asset Management за Азиатско-тихоокеанския регион.

"Инвеститорите са напълно наясно с тези дългосрочни предизвикателства, но прекратяване на размяната на мита ще спомогне за намаляване на бизнес несигурността", добави той.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света