Германия увеличава с 8% заплатите в публичния сектор

Мярката засяга около 1 млн. служители

Снимка: Craig Lassig/Bloomberg *** Local Caption *** Elena Heindl Снимка: Craig Lassig/Bloomberg *** Local Caption *** Elena Heindl

Германските провинциални правителства и преговарящите профсъюзи се споразумяха за 8%-но увеличение на заплатите на служителите в публичния сектор, включително на полицаи, учители и хора от службите за спешна помощ, съобщава Bloomberg.

Споразумението засяга около 1 млн. дущи, като те ще получат увеличението на заплатите си поетапно в рамките на няколко години.

Германия ще въведе със задна дата увеличение на възнагражденията им от 3,2% от 1 януари 2019 г. В началото на следващата година заплатите ще бъдат увеличени с нови 3,2%, а на 1 януари 2021 г. ще бъде въведено и последното увеличение от 1,4%

"Това е най-добрият резултат и добър ден за служителите от гражданските служби", заяви председателят на синдиката "Верди" Франк Бсирске в изявление след постигането на сделката в събота в Потсдам.

„Устойчиво подобрихме привлекателността на обществените услуги за начинаещи и квалифицирани работници. Това е победа и за синдикатите, и за работодателите", добави той.

 

Последни новини
Още от Новини от света