Увеличават се националностите, придобили имоти в Испания

Като цяло ръстът на продажбите за последното тримесечие на 2018 г. е без промяна

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Разнообразието от чуждестранни купувачи на имоти в Испания става все по-голямо, но като цяло броят на сделките не е нараснал през последното тримесечие на 2018 г., показва изследване на компанията Spanish Property Insight, цитирано от онлайн изданието propertywire.com и от Investor.bg.

За първи път от няколко години броят на чуждестранните купувачи не е нараснал, казва анализаторът на имотния пазар Марк Стъклин. Той отбелязва, че според последния доклад на Асоциацията на длъжностните лица по регистрацията на собствеността пазарът като цяло е постигнал годишен ръст от 7% през четвъртото тримесечие до 120 199 продажби на жилища, записани в Испанския имотен регистър. Това е най-ниското ниво от 2014 г. насам. Според Стъклин растежът е стимулиран главно от нарастването на местното търсене, което се е увеличило с 8,6% до 104 982 продажби, докато броят на испанските жилища, закупени от чужденци, са били 15 217, като остава почти без промяна спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

„Непроменен означава, че търсенето от чужденци не е отбелязало никакъв растеж през последното тримесечие за първи път от 2010 г. Това означава, че тенденцията за засилване на чуждестранното търсене поне засега приключва“, отбелязва Стъклин, цитиран от сайта.

Още по темата вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света