На Германия ще ѝ бъде необходим все повече газ от Русия

Газът ще бъде сред най-печеливишите от политиката на канцлера Ангела Меркел за затваряне на атомните електроцентрали в страната

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Германия се подготвя за едно от най-продължителните увеличения на потреблението си на природен газ от близо две десетилетия въпреки становището на САЩ, че страната не трябва да бъде толкова зависима за енергията си от Русия. Това пише Investor.bg.

Газът ще бъде един от най-големите печеливши от политиката на канцлера Ангела Меркел за затваряне на атомните електроцентрали в страната, които към момента произвеждат половината от германското електричество. Въпреки че правителството се опитва да насърчи възобновяемата енергия, според индустрията, анализаторите и инвеститорите все повече „синьо гориво“ ще бъде необходимо, когато добивът от вятърни и соларни ферми отслабва, посочва Bloomberg в свой материал.

Тези прогнози обясняват защо Меркел разреши строежа на газопровода „Северен поток“ 2 и подкрепя изграждането на съоръжения за внос на втечнен природен газ (LNG). Занапред Германия може да се се нуждае от много повече газ, за да компенсира затваряните централи, ако проектът ѝ за преминаване към чиста енергия на стойност 500 млрд. евро не успее.

Още по темата прочетете в Investor.bg.


 

Последни новини
Още от Новини от света