Изказване на търговския представител на САЩ помрачи оптимизма около преговорите с Китай

Увеличение на вноса на американски продукти в азиатската страна няма да е достатъчно за бъдеща сделка, отбеляза Робърт Лайтхайзър

Tърговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Tърговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

САЩ настояват за търговско споразумение с Китай, което включва „значителни структурни промени” в икономическия модел на азиатската страна, както и въвеждането на разпоредби, гарантиращи, че Пекин ще спази обещанията си, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, цитиран от Bloomberg.

Според него все още е твърде рано да се каже дали Пекин ще се съгласи с исканията на САЩ. Той добави, че структурните промени, за които Белият дом настоява, са свързани основно с въпросите, касаещи опазването на интелектуалната собственост и трансфера на технологии в Китай.

Проблемите между САЩ и Китай „са твърде сериозни, за да бъдат решени с обещания за увеличаване на американския внос в азиатската страна“, коментира търговският представител. „За решаването им се изискват нови правила“, добави той.

Изказването на Лайтхайзър всъщност контрастира с оптимистичните прогнози, които американският президент Доналд Тръмп направи по-рано тази седмица по повод на постигането на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света.

В понеделник Тръмп отбеляза, че Вашингтон и Пекин са постигнали съществен напредък в разговорите, като отложи и увеличаването на американските мита върху китайския внос, посочвайки, че окончателно търговско споразумение може да стане факт само след срещата с китайския му колега Си Дзинпин.

Последни новини
Още от Новини от света