ЕС се колебае колко още време да даде на Brexit

Брюксел няма единна позиция по въпроса

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) не крие, че смята отлагането на Brexit като възможно най-правилен ход от страна на британския премиер Тереза Мей. Въпросът обаче е колко още време може да се даде на процеса, пише Bloomberg.

Във вторник Мей обеща на британския парламент гласуване за „краткосрочно“ отлагане на Brexit, ако депутатите не ратифицират споразумението между нея и Брюксел на 12-ти март. Това внесе доза успокоение сред страните членки на блока, тъй като намали шансовете за развод с Кралството без споразумение. От друга страна обаче съвсем неясно остава с какво бъдещо удължаване на времето до Brexit би могло да допринесе за процеса.

Още по темата

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск удължаването на срока би било „рационално“ решение, но проблемът е, че страните членки на блока нямат единна позиция за начина, по който трябва да се водят преговорите с Великобритания и това колко дълго отлагане да предложат.

Повечето правителства в ЕС, както и Европейската комисия се обявиха против перспективата за тримесечно отлагане на Brexit, която бе предложена първоначално, тъй като според тях тази мярка просто ще удължи несигурността около процеса, а времето няма да бъде достатъчно, за да изглади различията по едно окончателно споразумение.

Така представителите на Брюксел стартираха отново разговорите за необходимия период за отлагане на Brexit - според някои от тях времето на транзитния период, предвидено до края на 2020 г. би било удачен вариант за удължаване на срока до Brexit, а според други месеците до края на 2019 г. или период до една година биха били напълно удачни. 

Последни новини
Още от Новини от света