Вероятността за рецесия във Великобритания се увеличи до 30%

Brexit без сделка може допълнително да свие британската икономика, предупреди гуверньорът на АЦБ Марк Карни

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вероятността Великобритания да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца е почти 30%, сочи нови изследване на Bloomberg.

Според изследването, проведено сред икономисти, 30% е вероятността за две последователни тримесечия на отрицателен икономически ръст в Кралството. Това е най-високото ниво след 2016 г. Месец по-рано тази година вероятността беше 25%, а през цялата 2018 г. тя варираше в стойностите около 20%.

Трябва да се отбележи, че проучването е изготвено в периода между 1-ви и 6-ти февруари, преди Английската централна банка да публикува новите прогнози за очаквания ръст през 2019 г.

Централната банка предупреди миналата седмица, че икономиката на Кралството се намира вероятно в най-слабата си година от световната финансова криза преди десетилетие. Тя намали прогнозата си растежа за 2019 г. от 1,7% на 1,2%. За 2020 г. очакванията за икономически растеж също бяха снижени до 1,5% от 1,7%.

Brexit без сделка ще увеличи допълнително вероятността за свиване на британската икономика, заяви по време на пресконференция гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света