Ще отложи ли ЕЦБ увеличаването на лихвените проценти заради рецесията в Италия?

Според критици централната банка има много ограничени възможности за реакция

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Рецесията в Италия и по-слабият икономически растеж в Европа може да повлияят на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за покачването на лихвените проценти тази година, пише CNN.

Италия е изпаднала в рецесия през последното тримесечие на 2018 г., според публикуваните в четвъртък данни. Страните от еврозоната отбелязаха растеж от 1,2% през последното тримесечие на годината, понижавайки резултата от 1,6% за предходното.

Според Андрю Кънингам, икономист от консултантската компания Capital Economist, данните са доказателство за загубената инерция в региона.

“Очакваме ЕЦБ да занижи прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт...и да обяви, че няма да има повишаване на лихвените проценти поне до началото на следващата година”, посочва той.

Вече са факт и нарастващите опасения за глобално икономическо забавяне, причинено от търговската война между САЩ и Китай, както и несигурността, произтичаща от Brexit във Великобритания.

В сряда Федералният резерв (Фед) на САЩ съобщи, че ще отложи плановете си за повишаване на лихвените проценти тази година на фона на икономическата несигурност. Гуверньорът на Фед Джером Пауъл даде обещание за бъдеща "търпелива" политика на централната банка, съобразяваща се предимно с икономическите перспективи, а не с направените вече планове.

Лихвените проценти, определени от ЕЦБ, остават свръхниски за момента, а според критици банката има много ограничени възможности за реакция спрямо по-бавния растеж в еврозоната. 

Следващото заседание на ЕЦБ е насрочено за март. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света