Кои са 10-те най-богати европейски футболни отбори?

Английското първенство има най-много представители сред най-печелившите за миналия сезон

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Реал Мадрид стана първият клубен отбор, успял да прескочи бариерата от 700 млн. евро приходи за сезон. Испанският тим се нарежда на първо място сред най-добре печелещите в Европа със своите 750 млн. евро за сезон 2017/2018, сочи класацията на Deloitte Football Money League.

Реал Мадрид измести Барселона от лидерското място и остави тима на втора позиция с приходи в размер на 690,4 млн. евро. Заедно с Манчестър Юнайтед (666 млн. евро), който се нарежда на трето място в класацията, трите първи отбора имат общи приходи в размер на 2,1 млрд. евро.

На четвърто място в класацията е германският Байерн Мюнхен (629,2), следван от Манчесър Сити, който запазва петата си позиция за трети пореден сезон с приходи от 568,4 млн. евро.

Единственият френски представител в топ 10 на най-богатите европейски клубове се оказа Пари Сен Жермен, който зае 6-тото място с печалба за сезона от 547,7 млн. евро.

Английският Ливърпул беше отборът, който очакваше най-голямо увеличение на приходите си за този сезон. Очакванията на тима се оправдаха и именно той се изкачва с най-много позиции от сред всички, нареждайки се от 9-тото на 7-мо място в класацията с постъпления от 513,7 млн. евро.

Челси (505,7 млн. евро) запазва осмата си позиция, въпреки приходите от над 400 млн. паунда за пръв път в историята на клуба, подкрепени от връщането му в Шампионска лига и новият договор на клуба с производителя на спортно облекло Nike.

Арсенал пък се оказа най-големият губещ в топ 10. Тимът изостава с три позиции и се нарежда на 9-то място, което е най-слабият му резултат от сезон 2004/2005 насам.

Като цяло броят на английските отбори, нареждащи се в топ 30, спада до 13. Най-печеливши те са били през сезон 2014/2015, когато на челните места в класацията са попаднали 17 от тях. Въпреки това обаче, англичаните все пак имат най-много представители и за този сезон. 

И докато нито един от италианските клубове не се класира на челните десет позиции за първа година, то италианският футбол изживява своя Ренесанс сред 20-те най-печеливши отбори с четири представители, включително Милан и Рома, на позиции между 11-та и 20-та.

Ювентус не се появи сред 10-те най-печеливши клубове за пръв път от 2011/2012 г. насам.

Класацията 22-ра поред и разглежда само приходите на отборите за последния сезон, без да има предвид клубните дългове.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света