И Франция поема на кръстоносен поход срещу Huawei

Властите обмислят да създадат възможност за блокиране на китайския концерн

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Франция обмисля изменения в закона, които да дадат възможност на нейните органи по сигурността и отбраната да извършват проверки на оборудването на телекомуникационните компании, след като то бъде инсталирано. Целта в случая е китайската компания Huawei, пише френският вестник Les Echos, позовавайки се на свои източници.

Промяната към по-широка дерегулация, която се обсъжда от френския парламент, ще последва стъпките на някои западни страни, които забраниха достъпа на Huawei Technologies до новото поколение мобилни мрежи заради опасения за националната сигурност, предава Ройтерс.

Съединените щати информираха по-рано съюзниците си, че компанията работи за китайската държава и вероятно извършва кибершпионаж в полза на Пекин.

Huawei твърди, че тези обвинения са неоснователни.

От своя страна бивш ръководител на службите в Канада заяви, че страната трябва да забрани използването на оборудване на Huawei Technologies за изграждането на 5G мрежата в страната заради риска за сигурността. Миналата седмица посланикът на Китай заплаши с последици, ако Отава блокира Huawei - предупреждение, което канадското правителство отхвърли. Отношенията между двете страни се влошиха, след като миналия месец във Ванкувър беше арестуван главният финансов директор на китайската компания по заповед на САЩ.

Последни новини
Още от Новини от света