Британският кабинет започва обсъждането на “план Б” за Brexit

По-рано тази седмица премиерът Тереза Мей получи наказателен вот от парламента на постигнатото с Брюксел споразумение

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей планира провеждането на конферентен разговор в неделя с членовете на кабинета си, за да ги запознае с проведените от нея разговори с лидерите на Европейския съюз (ЕС), които са част от усилията ѝ за създаването на “план Б” за Brexit, съобщава Bloomberg като се позовава на запознати източници.

След като получи наказателен вот на споразумението си с Брюксел по-рано тази седмица, британският премиер поднови преговорите с европейските си колеги в опит все пак да се достигне до сделка, която парламентът да одобри на по-късен етап, и да се избегне сценария за "хаотичен" Brexit. 

Позициите сред политиците в Кралството за това как трябва да протече раздялата на Великобритания с блока обаче остават все така различни, макар до насрочената дата през март, когато Brexit трябва да се състои, да остават по-малко от 10 седмици.

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия в Кралството Джереми Корбин посочи по-рано тази седмица, че нов референдум за Brexit може да се окаже необходим, но добави, че все пак предпочита провеждането на нови избори във Великобритания, макар премиерът Мей и кабинета ѝ да оцеляха след проведения вот на недоверие в сряда.

Бизнесът в Кралството вече отправи многократни предупреждения към правителството, че протичането на Brexit без споразумение може сериозно да засегне веригите им на доставка и приходите, което от своя страна да ги принуди да затворят производствени фабрики или да ги преместят извън Великобритания, застрашавайки хиляди работни места.

Голяма част от европейските държави вече започнаха подготовката си за т.нар. “твърд” Brexit, като увеличиха броя на митническите си служители, засилиха сигурността на летищата си и започнаха обсъждането на редица бюрократични промени за британските граждани в тях. 

Последни новини
Още от Новини от света