Анализатори: Правителствената блокада в САЩ няма да се отрази сериозно на икономиката

Частичното спиране на работата на американското правителство започна на 22 декември и продължава близо месец

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Частичното спиране на работа на американската администрация със сигурност причинява сериозни неудобства и има последици, но въпреки това според икономисти няма голяма опасност неудобството да се разпростре по-мащабно върху икономиката, пише Investor.bg.

Според медианната прогноза на анализатори, допитани от Bloomberg, преустановяването на работата ще продължи поне до средата на февруари. Ако обаче този срок бъде прехвърлен и блокадата продължи и през март, то това ще доведе до забавяне на икономическия ръст през настоящото тримесечие под 2%.

В същото време по-малко от половината от запитаните смятат, че спирането на работата увеличава вероятността от рецесия през тази година.

Относително оптимистичната оценка е в противоречие със значително по-тежките прогнози, сред които тези на Deutsche Bank и на самите представители на Белия дом. Независимо от всичко блокадата увеличава риска във времена, когато икономиката вече се очаква да се забави, а анализатори изчисляват, че в момента рискът от рецесия е най-висок от шест години насам. На този фон промишлеността забавя темп, а настроенията на потребителите и инвеститорите помръкват.

„Ако блокирането продължи през първото тримесечие, това ще струва скъпо на растежа“, посочва Раян Суит, ръководител на звеното за изследвания на паричната политика към Moody’s Analytics.

По-ранно проучване на Bloomberg от този месец установи, че според икономистите вероятността за рецесия през следващите 12 месеца се увеличава на 25% - най-високото ниво от шест години насам, заради блокираната дейност на правителството и търговската война.

Според данните на Bloomberg през първото тримесечие блокадата на администрацията ще отнеме 0,25 процентни пункта от растежа. Малка част от участниците в проучването смятат, че е възможно това да се отрази и на икономическото представяне за 2019 г. като цяло.

Частичното спиране започна на 22 декември и продължава близо месец, което е и най-продължителният такъв период в историята на САЩ. Въпреки това няма изгледи за постигане на споразумение от президента Доналд Тръмп или Конгреса.

 

Последни новини
Още от Новини от света