Нов взрив събори 2 етажа от 9-етажен жилищен блок в Русия

Изтичане на газ е причината за 13 взрива в жилищни сгради на Русия за 1 година

Снимка: Сергей Леваненков/ТАСС Снимка: Сергей Леваненков/ТАСС

Два етажа от жилищна сграда се сринаха в резултат на експлозия на битов газ в град Шахти, Ростовска област. Това съобщава ТАСС, като цитира пресслужбата на регионалния офис на държавното управление на кризисни ситуации. Експлозията е станала на 9-я етаж рано тази сутрин и съборила 4 апартамента, разположени на двата етажа - 8 и 9. По време на взрива в тези жилища са били 13 души, между които 3 деца. Загинала е 1 жена, която се намирала в едното от жилищата, неизвестна е съдбата на още една, която е била в друг апартамент. 7 души са успели да се спасят .

Службите за спешна помощ съобщиха, че сградата е построена през 1993 г. и е била газифицирана. В нея има 72 апартамента. Пожарни и спасителни звена, както и други оперативни служби веднага са пристигнали на мястото. 140 души са били евакуирани, пет са били спасени. Службите изследват основните носещи конструкции, едва след това ще се вземе решение дали живущите да бъдат изселени.

В Русия такива взривове в многоквартирни жилищни сгради са ставали почти през месец през 2018 г..

Припомняме, че на 31 декември 2018 г. в Магнитогорск (Челябинска област) се срина таван, след което и цяла стълбищна секция в един от входовете на десететажна жилищна сграда на булевард Карл Маркс 164 след газова експлозия. На мястото на катастрофата бяха открити телата на 39 мъртви (включително шест деца) след разчистване на руините при минусови температури. В първите часове след срутването 18 души бяха спасени, а други шестима служители от Министерството на извънредните ситуации спасиха след като разбиха падналите руини.  Вероятно причината за инцидента е домашна експлозия на газ. Следователите не са открили следи от експлозиви на мястото на инцидента.

От началото на 2018 г. са настъпили най-малко 13 такива инцидента, в които са убити поне 62 души (с изключение на извънредното положение на 14 януари 2019 г.). В това число не са включени газозаваръчни експлозии или взривове на газови бутилки при ремонти на жилищата, посочва агенцията.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света