Токио възнамерява да създаде самолети за електронна война

Създаването им се разглежда първоначално като мярка за "противодействие на въоръжените сили на Китай и Русия"

Японското правителство реши да разработи свои собствени бойни самолети за електронна война, които са предназначени да деактивират радарите и комуникационните системи на предполагаемия враг. За това съобщава в неделя вестникът Yomiuri, цитирайки официални източници, посочва ТАСС.

Според тях, с оборудването за електронната война трябва да се снабдят вече съществуващите транспортни и патрулни самолети на ВВС и ВМС на страната. Първите електронни самолети е планиранf да се доставят на въоръжените сили приблизително през финансовата 2027 година.

Япония, според вестника, вече има средствата за електронна война. Твърди се обаче, че те са пасивни и отбранителни по характер, по-специално са предназначени да деактивират системите за насочване на вече стартираните вражески балистични ракети.

Сега се говорим за създаване на ударни бойни самолети за атаки в електронна война. Те трябва ефективно да нарушават действията на комуникационните системи във вражеската авиация и флот и да деактивират различни видове радиолокатори.

Както отбелязва изданието, всичко това се разглежда като мярка за съпротива предимно на въоръжените сили на Китай и Русия.

Последни новини
Още от Новини от света