20 големи компании владеят територията на интернет 20 години

Онлайн небосклонът се е променил неимоверно много за това време

С всяка отминаваща година все по-голяма част от населението забравя зараждането на интернет технологиите преди 20 години. На 20-те интернет гиганта, които са завладели онлайн пространството посвещава свой анализ сайтът Investor.bg. 

Повече хора вече едва ли си спомнят как снимките в интернет се зареждаха пиксел по пиксел, звука на 56к модема или доминацията на уеб порталите, коментира VisualCapitalist. Много от най-големите сайтове през 1998 г. бяха основно агрегатори на новини или търсачки, чиито концепции са лесни за разбиране. Днес обаче най-големите сайтове в интернет са сложни, взаимосвързани уеб мета.

Днешната визуализация, вдъхновена от по-ранно дело на WaPo, разглежда кои интернет гиганти са се развили и застанали начело и кои са изостанали много по-назад в интернет пространството.

Америка се насочва към интернет и за милиони любопитни хора в края на 90-те, най-вече в САЩ, емблематичното CD на AOL бе ключът, който отваряше вратите към World Wide Web. В пика си около 35 млн. души влизаха в интернет, използвайки AOL.

До 1999 г. AOL бе на върха на дот-ком балона с оценка от около 222 млрд. долара.

Брандът AOL днес може и да не е толкова силен, колкото преди, но не е и напълно изчезнал. Компанията продължава да се развива и най-накрая се сля с Yahoo, след като Verizon придоби и двете легендарни онлайн марки. Verizon има големи надежди, че компанията – сега под името Oath – ще се развие в „трети вариант“ за рекламодателите и потребителите, на които им е писнало от Google и Facebook.

Още по темата вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света