САЩ поставят условия на Китай за изкупуване на продукция от селското стопанство, енергетиката и промишлеността

Чака се решение от Белия дом за подписването на потенциалното търговско споразумение

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

От 7 до 9 януари делегацията на САЩ проведе в Пекин поредица от преговори с китайските си колеги по търговски въпроси, съобщава ТАСС.

По време на търговските преговори те са обсъдили условията за сключване на потенциално споразумение между двете страни. Както е отбелязано в изявление на представителя на Съединените щати по време на търговските преговори, Робърт Лаухейзер, разпространено в сряда, "Вашингтон заяви по време на консултациите своите изисквания за Пекин, които трябва да бъдат изпълнени, за да подпише договора".

"Разговорите бяха насочени и към ангажимента на Китай за придобиване на значително количество селскостопански продукти, енергоресурси, промишлени стоки и други американски продукти. Американските представители съобщиха за ангажимента на президента на САЩ Доналд Тръмп да намали търговския дефицит между държавите и ангажимента за решаване на структурни въпроси за подобряване на търговските отношения между страните" - се казва в документа.

"Делегацията ще докладва [за резултата от преговорите на администрацията на САЩ], за да получи инструкции за по-нататъшни действия", се казва в изявлението.

Китайско-американските преговори в Пекин първоначално бяха насрочени за 7–8 януари, но поради неоповестена причина бяха удължени с още един ден. Това е първата официална среща на представителите на двете страни по въпросите на търговско-икономически въпроси от началото на декември, когато китайският президент Си Дзинпин и американският президент Доналд Тръмп се договориха на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, да започнат да премахват противоречията, причинени от дисбаланса в двустранната търговия. Делегацията на САЩ бе водена от заместник-представителя на САЩ за търговските Джефри Гериш, посочва ТАСС.

Последни новини
Още от Новини от света