Франция и Германия се обединяват срещу евроскептичния съюз на Италия и Полша

Париж и Берлин ще подпишат споразумение на 22 януари

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германия и Франция, двата основни стълба на Европейския съюз (ЕС), възнамеряват да задълбочат 55-годишното си сътрудничество в опит да противодействат на силите, които се противопоставят на обединението в блока, предава Bloomberg. 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще подпишат споразумение в граничния германски град Аахен на 22 януари. Пактът призовава за съвместни усилия по въпросите на сигурността, икономиката и екологичната политика и представлява разширение на Елисейския договор от 1963 г.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че споразумението цели да изпрати ясно послание към популистките кампании, водещи към т.нар. „национален егоизъм“. „По-близката работа не нарушава нашия суверенитет, а ни прави по-силни“, отбеляза още Маас.

Рисковете за единството на блока обаче остават сериозни въпреки усилията на Германия и Франция.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, а италианският вицепремиер Матео Салвини ще преговаря по-късно в сряда с лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински за създаването на евроскептичен алианс. И докато френско-германското споразумение за момента няма конкретни проекти, то това между Италия и Полша вече има набелязан широк кръг от въпроси, по които да заработи съвместно. 

Последни новини
Още от Новини от света