Макрон ще направи обръщение към французите в началото на следващата седмица

Френският президент ще изчака предвидените за събота протести в страната

Снимка: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Getty Images Снимка: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон ще изчака началото на следващата седмица, за да направи обръщение към гражданите в страната, посочва Bloomberg.

Причината за това са планираните за събота протести във Франция, за които властите в Париж мобилизираха 89 хил. полицаи с цел да се избегне потенциално насилие.

„Президентът разбира контекста и ситуацията и не иска да налива допълнително масло в огъня“, посочи председателят на Народното събрание Ричард Феран. Затова Макрон ще изчака предвидените протести на движението на „жълтите жилетки“ и след това ще се обърне към френските граждани, добавя той, цитиран от AFP.

Правителството във Франция вече обяви, че ще повиши мерките за сигурност в страната, като освен мобилизираните полицейски служители, в събота в Париж ще патрулират и бронирани автомобили. Това ще е първият път от Втората световна война насам, когато такава техника ще бъде по улиците на френската столица.

Говорителят на правителството Бенджамин Гривеу заяви, че държавата ще осигури "решителен и пропорционален" отговор на всяко насилие.

Последни новини
Още от Новини от света