Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

Причината е протест на италианските земеделски производители

Луиджи ди Майо, Вицепремиер на Италия, Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Луиджи ди Майо, Вицепремиер на Италия, Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Рим може да спре най-мащабното търговско споразумение на ЕС в последните години - CETA, става ясно от думите на вицепремиера на Италия Луиджи ди Майо. Той обяви, че страната няма да ратифицира споразумението за свободна търговия с Канада.

Договорът трябва да бъде ратифициран от италианския парламент. Ди Майо обаче е категоричен, че мнозинството няма да го подкрепи, а причината е протест на италианските земеделски производители.

Ди Майо е лидер на антисистемното движение "Пет звезди", което влезе в управлението на Италия след последните избори.

CETA е най-мащабната търговска сделка на Европейския съюз в последните години. През 2015 година страните от общността подписаха подобен договор с Южна Корея. Търговските споразумения влизат в сила след одобрение и ратификация от всички страни в ЕС.

В "Пет звезди" обаче настояват, че трябва да бъдат опазени специфичните храни на Италия и затова и се обявяват срещу договора с Канада. Страната всъщност има най-много регистрирани защитени храни в ЕС, сред които са сиренето пармеджано, прошуто и т.н. По силата на CETA 40 от тези географски означения ще бъдат признати от Канада. Общият брой на защитените храни от Италия обаче е почти 300.

Вижте на Investor.bg мнението на критиците и на поддръжниците на споразумението. 

Последни новини
Още от Новини от света