САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН

Преди повече от година САЩ обявиха намерението си да се оттеглят от Съвета за човешките права към ООН

Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg

Съединените щати напускат Съвета за човешки права към ООН. Американският постоянен представител в световната организация Ники Хейли обвини Съвета в лицемерие и обслужване на собствените интереси, съобщава БНТ.

"Прекалено дълго Съветът за човешки права е защитник на нарушители на човешки права. За съжаление, вече е ясно, че нашето настояване за реформа няма да се оправдае. Нарушителите на човешки права продължават да действат и да бъдат избирани в Съвета", заяви американският постоянен представител в световната организация Ники Хейли.

Независимо, че не е изненадващо, решението на Вашингтон предизвика бурни реакции. Генаралният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че би предпочел Съединените щати да останат в Съвета.

Еврокомисарят за външна политика Федерика Могерини заяви, че с напускането на Съвета, Съединените щати могат да подкопаят международната роля на Вашингтон като защитник на демокрацията. В Туитър британският външен министър Борис Джонсън написа, че решението на Съединените щати е "достойно за съжаление".

"Искаме да е напълно ясно, че с това решение ние не отстъпваме от ангажиментите си за правата на човека. Напротив, вземаме това решение, защото нашият ангажимент не ни позволява да останем част от една лицемерна организация, която защитава собствените си интереси, която се подиграва в човешките права", каза още Хейли.

В Съвета за правата на човека членуват 47 държави. Той беше създаден през 2006-та година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН. В продължение на три години, обаче американската администрация бойкотираше Съвета и се присъединиха чак при управлението на Барак Обама през 2009-та. Четири години по-късно Вашингтон отправи остри критики към Съвета заради приемането на Китай, Венецуела, Саудитска Арабия, Алжир и Виетнам. Съединените щати обвиняват Съвета и в антиизраелска пристрастност.

Последни новини
Още от Новини от света