Конте отказва да формира правителство

Италия се насочва към нови избори

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте се отказа да прави опити за съставяне на правителство, предава Investor.bg.   

По-рано в неделя италианският президент Серджо Матарела отхвърли кандидатурата за министър на икономиката на 81-годишния евроскептик Паоло Савона, издигната от крайнодясната партия Лига и антисистемното „Движение 5 звезди“, предаде Ройтерс, като се позова на източник от евентуалната управляваща коалиция.

Източникът съобщи това, докато продължаваше срещата на президента с номинирания за премиер Джузепе Конте, който трябваше да представи списъка с министри, предложени от коалицията. 

Още преди края на срещата на Конте и Матарела крайнодясният лидер на Лигата Матео Салвини заяви, че единственият вариант сега е да се проведат нови избори, вероятно по-късно през тази година, без директно да потвърди ветото на президента.

Салвини заяви веднага след отхвърлянето на Савона, че коалицията трябва да може да номинира избраните от нея министри, посочва Ройтерс.

"Ако имаме министър, когото не ценят в Берлин, това означава, че е правилният министър. В Италия решават италианците", каза Салвини. "В демокрация, ако все още сме в демокрация, има само едно нещо, което да се направи - да се произнесат италианците", добави Салвини.

Той и лидерът на 5 звезди са се срещнали днес неофициално с Матарела, за да се опитат да решат проблема.

"Проблемът е Савона", казва източникът от коалицията и добавя, че предложеният за министър на икономиката е твърд евроскептик. През миналата седмица неговите критики срещу еврото и икономическата политика на Германия предизвикаха сътресения на финансовите пазари, където бе настъпила нервност заради намеренията на евентуалното правителство за огромния дълг на Италия - равен на 1,3 пъти годишния брутен продукт.

Досегашният министър на икономиката Карло Падоан каза днес, че проблемът не е Савона, а икономическият план на правителството, който е "очевидно несъстоятелен".

В сряда президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Конте да оглави коалиционно правителство. Конте, който е професор по право във Флоренция, трябваше да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва.

Италия изпадна в задънена улица след изборите през март, на които никоя политическа сила не можа да получи мнозинство в парламента. След седмици безрезултатни преговори между различни политически партии, "Пет звезди" и "Лигата" най-накрая се договориха в петък да управляват заедно. Те се зарекоха, че ще се опълчат на правилата на ЕС за валутния съюз, финансовата дисциплина и имиграцията.

Конте е подкрепен от "Пет звезди", но не заема изборна длъжност и няма политически или мениджърски опит, посочва Ройтерс. Критици казват, че има опасност той да бъде изключително слаб лидер, без особено влияние върху коалиционните си партньори.

Последни новини
Още от Новини от света