Volkswagen търси обединен фронт

VW още няма ясен план за справяне с кризата

Бернд Остерло и Матиас Мюлер. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Бернд Остерло и Матиас Мюлер. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Fitch понижи кредитния рейтинг на VW с две степени, позовавайки се на лошото корпоративно управление. Междувременно бордът на компанията опитва да състави план за овладяване на кризата.

Членовете на борда на Volkswagen AG искаха да демонстрират единство след като излязоха от събрание, продължило цял ден. Това се случва седмица след нови разкрития за измами в отчитането на емисиите на въглероден окис, предаде Bloomberg.

След като събранието завърши в понеделник, 9 ноември във Волфсбург, където е и централата на концерна, изпълнителният директор Матиас Мюлер и синдикалният шеф Бернд Остерло казаха, че двете страни са се съгласили да съставят план, концентриран върху бъдещите продукти и технологиите и да намерят баланса между спестяванията и инвестициите.

Липсата на видим напредък е сигнал за напрежение за това по кой път да поемат. Немските работници целят да запазят своите привилегии и заплати, докато Мюлер трябва да върви по тънка линия – да балансира между разтърсване на компанията из основи и поддържане на добри отношения със синдикатите и политиците от Долна Саксония, федералната провинция – дом на VW,която освен това притежава една пета от концерна.

Сваляне на рейтинга

„В назрялата ситуация, трябва да стигнем до решение, пригодено за икономическата реалност, а не само за заетостта,“ каза Мюлер в изявление. „За мен са много важни мненията на нашите работнически съвети“
 
На 9 ноември Fitch намали кредитния рейтинг с две степени, присъединявайки така към Standard and Poors и Moody's Investor, които вече го направиха. VW каза,че трябва да увеличи спестяванията си, за да поддържа добра финансова стабилност, тъй като парите, които е заделила да поемат първоначалния удар няма да са достатъчни за глобите и да компенсират милионите измамени клиенти.
 
Работниците играят централна роля в немските бордове на директорите, за да е сигурно, че гласовете им се чуват. Главните акционери съставляват другата половина като семейството Porsche-Piech и федералното правителство на Долна Саксония държат ключови позиции в борда.

Накърнена репутация

Последните разкрития от продължаващото вътрешно разследване задълбочават загубата на репутация, каза Fitch, който понижи рейтинга на VW на BBB+ от А, в изявление. Автомобилният гигант заяви миналата седмица, че новите разкрития ще добавят още 2 млрд. евро към 6.7 млрд. евро, заделени до тоя момент.

VW ще извърши значителни настройки на 540 000 двигатели в Германия според план, който трябва да влезе в действие в началото на другата година. В Щатите компанията каза, че ще даде на собствениците на засегнатите дизелови автомобили по 1000 долара, във вид на предплатени Visa карти за 500 долара, 500 долара дилърски отстъпки и три години безплатна пътна помощ.

Отстъпки за дилърите

Германската компания освен това се опитва да запази позициите на своята дилърска мрежа. Тя предложи кеш и безлихвени заеми за своите около 650 дилъра, която са задръстени с трудни за продаване автомобили, които заемат скъпо място в автосалоните. VW също така окуражи дилърите с отстъпки.
ОТстъпките за дизеловите модели 2016, които още са в продажба, са  $4,192 за VW - увеличение с 52% и $2,248 или със 70% за SUV на Audi, според AutoData Corp.

Но това, което Volkswagen все още не е направил, е да намери решение за засегнатите коли. Както президентът на VW в САЩ Майкъл Хорн съобщи при изслушването си в Конгреса, изтеглянето на близо 500-те хиляди коли ще отнеме една година.

 

Последни новини
Още от Новини от света