Си Дзинпин във Великобритания

Китайският президент Си Дзинпин на посещение във Великобритания с цел укрепване на търговските взаимоотношения

Си Дзинпин - президент на Китай Си Дзинпин - президент на Китай

Bloomberg: Британските домакини на президента Си Дзинпин проявяват щедро гостоприемство по време на визитата му. Китайският лидер ще вечеря с Кралицата в Бъкингамския дворец, ще говори пред Парламента и дори ще се разходи с кралската карета.

Целта на петзвездния прием е Великобритания да стане основен търговски партньор на Китай в Европа. За момента Китай инвестира 25 милиарда паунда в Обединеното кралство. Великобритания иска сумата да достигне 100 милиарда до 2015 г.

На първо място в списъка им е инвестиция за 2 милиарда в Атомната централа Hinkley Point. Великобритания предлага и 12 милиарда за споразумения за високоскоростната железопътна линия HS2, както и инвестиции за 1.2. милиарда паунда в 10 000 нови жилища в северната част на страната.

Китайската марка Geely планира да направи бъдещи инвестиции в Ковънтри, а Лондон може да стане първият чуждестранен център, който ще открие пазар за китайския държавен дълг, отпускан в юани. Нищо чудно, че и двете страни гледат на периода като на Златната ера на китайско-британските отношения.    

 

 

Последни новини
Още от Новини от света