Руската централна банка не се плаши от 50 долара за барел

15 години с петрол на $50 за барел не е най-големият кошмар за управителя на централната банка на Русия Елвира Набиулина.

Сонда на ОАО Татнефт край Алметиевск, Русия, 31 юли, 2015, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Сонда на ОАО Татнефт край Алметиевск, Русия, 31 юли, 2015, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-много ме тревожи хода на икономическите реформи, които биха стимулирали частните инвестиции, заяви управителят на руската централна банка Елвира Набиулина в интервю за Телевизия Блумбърг във вторник. Това е предупреждение към президента Владимир Путин, който се изправя пред растящ натиск за нови мерки, които да извадят най-големия износител на енергия в света от първата рецесия от шест години насам. Докато Русия се приспособява към срива на цените на петрола, позволявайки на рублата да загуби почти половината от своята стойност след януари 2014 г., икономиката й е уязвима поради корупция и неефективност. Русия е на 136 място от 174 страни в класацията на Transparency International за ниватата на корупция. За сравнение, през 2000 г., когато Путин дойде на власт, тя бе 82-ра. По защитата на правата на собственост тя е на 120 позиция, а по независимост на съдебната власт - 109-та от 144 страни в последната глобална класация за конкурентоспособността на Световния икономически форум. Спадът на инвестициите в Русия продължава 20-ти пореден месец, най-дълъг период след 1995 г., когато Bloomberg започна да събира тези данни. Данните за септември, които ще бъдат обявени следващата седмица, ще покажат, че капиталовите разходи са се понижили със 7.3% спрямо година по-рано, показва средната прогноза от проучване на Bloomberg.
Според прогнозата на централната банка икономиката няма да се върне към годишен растеж до 2017 г., което означава, че Русия е изправена през най-дългата рецесия от две десетилетия. БВП ще се свие с 3.9% до 4.4% тази година и може да се понижи с 1% следващата година, според Банката на Русия, която предвижда петролът да остане на нива от 50 долара за барел през 2016-2018.
Докато Путин критикува централната банка миналата година за това, че не е реагирала по-бързо на валутната криза, той рядко се колебаеше в своята подкрепа за Набиулина, включително когато тя се ориентира към плаващ валутен курс миналия ноември. Тази промяна е "правилна и навременна", въпреки "някои негативни последици", заяви Путин на конференция, организирана от ВТБ Капитал в Москва във вторник.
В сряда Банката на Русия заяви, че няма "да ограничава изкуствено курса на рублата" в отговор на информация във Financial Times , че правителството обсъжда лимити за това доколко валутата може да поскъпне спрямо долара, за да отслаби икономическата зависимост на страната от стоките.
Това, от което страната се нуждае, е модел на растежа, основан на цените на петрола, които не са много високи, смята Набиулина, която е бивш министър на икономиката в кабинета на Путин. Правителството разчита на петрола и газа почти за половината от своите приходи.
Според Набиулина Русия трябва да се научи да живее с относително ниски цени на петрола. "Финансовият сектор" е готов за тази реалност, която предвизвиква корекция на платежния баланс. Сега и икономиката се приспособява към нея."
Петролът, сорт Брент падна под 50 долара за барел и в сряда се понижи за трети ден. За това допринесоха оценките за свръхпредлагане и слабото търсене, поради забавянето на китайската икономика. Очаква се ръстът й през третото тримесечие да падне под 7% - за първи път от началото на световната финансова криза. Международната енергийна агенция прогнозира намаляване на търсенето през 2016 г. Опитите на Венецуела да организира мнозинство в ОПЕК за установяване на долна граница на петрола от 70 долара, не изглежда да имат големи шансове за успех.
Междувременно руското министерство на икономиката неочаквано повиши прогнозата за добива на петрол догодина до 533 млн. тона или с 5 млн. тона. Всеки 1 млн. тона допълнителен износ на петрол осигурява в руския бюджет около 9 млрд. рубли.

Последни новини
Още от Новини