Диселблум: Tвърдо подкрепям вдигането на лихвите възможно най-скоро

Въпросът е дали забавянето на решението помага за неговото взимане, коментира президентът на Еврогрупата

Президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че  монетарната политика в САЩ и Европа трябва да бъде „нормализиране”, а Фед трябва да е по-ясен в комуникацията си относно решението за лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

„Ако всички очакваме тази стъпка, тогава нейното отлагане понякога вместо да помага, създава допълнителни очаквания и прави решението дори още по-трудно”, каза Диселблум, който също така е министър на финансите на Холандия, в интервю за телевизия Bloomberg от Лима в четвъртък. „Въпросът е дали забавянето на решението помага за неговото взимане”.

Междувременно Международния валутен фонд предупреди правителствата в сряда да защитят финансовите си системи от възможна нестабилност, докато Фед се подготвя за вдигане на лихвите. МВФ изтъква, че сътресенията или погрешните политики могат да дерайлират глобалната икономика и да предизвикат разпродажби на фондовите пазари.

„Аз твърдо подкрепям решението за вдигане на лихвите възможно най-скоро, веднага след като икономиката позволи да нормализираме монетарната си политика”, казва Дислеблум. „Същото важи и за Европа”.

Хосе Виналс, директор за монетарната политика и капиталовите пазари на МВФ, коментира в интервю, че за Фед би било по-малко рисково да малко изчака, отколкото да действа твърде прибързано.

Последни новини
Още от Новини от света