Bosch възнамерява да съкрати още 600 работни места

Доставчикът очаква да бъдат построени по-малко автомобили до края на 2022 г.

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Съкращаването на работни места от страна автомобилния доставчик Bosch продължава. До края на 2022 г. в сектора на автомобилната електроника в цяла Германия ще бъдат премахнати около 600 работни места, заяви говорител на компанията в четвъртък. Засегнат преди всичко ще бъде заводът в Ройтлинген, където ще бъдат съкратени  500 работни места, пише германското издание Die Zeit.

"Bosch очаква световното производство на автомобили през 2019 г. да се понижи с 6% до около 91 млн. превозни средства", заяви членът на Управителния съвет Андреас Фишер. „Този развой се отразява и на нашия бизнес“. Целта вече е социално приемливо намаляване на работните места чрез частично пенсиониране, ранно пенсиониране и изплащане на обезщетения на доброволна основа. Оперативните уволнения в Ройтлинген са изключени до 2025 г.

3 500 работни места са изложени на риск

През последните седмици Bosch многократно поставя нови планове за намаляване на работните места за отделни локации на автомобилния сектор. По последна информация потърпевши се очаква да бъдат около 3 500 работни места.

Поради строги фискални програми и оптимизации в автомобилния бранш вчера в Швайнфурт над са протестирали над 3 хил. служители от автомобилни доставчици. Според съюза IG Metall в четирите централи на Bosch Rexroth, SKF, Schaeffler и ZF работят над 22 000 души. Повечето от участниците в демонстрациита работят в тези заводи, заяви упълномощеният представител на IG Metall в Швайнфурт Питър Кипс.

Служителите са разтревожени, че настоящата структурна и икономическа криза в автомобилната индустрия ще бъде използвана за иницииране на процесите по преструктуриране. Компаниите са усвоили добри печалби за осем до девет години, като обаче не са се фокусирали достатъчно върху вътрешните си процеси и иновации. "Сега се прибягва до средства от миналото", каза Кипс с оглед на кадровите планове.

Последни новини
Още от Нотификации