Г-20 все пак постигна компромис за съвместна декларация

Растат рисковете за глобалната икономика, отбелязват лидерите на водещите страни

Photographer: Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg Photographer: Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg

Държавните и правителствените ръководители на водещите световни индустриални държави се договориха за съвместна окончателна декларация на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония въпреки дълбоките различия в мненията. Съединените щати приеха в събота точно преди края на срещата на високо равнище в Япония, че останалите държави от Г-20 потвърждават ангажимента си за постигане на дългосрочни цели за опазване на климата в текста, потвърди канцлерът Ангела Меркел.

В замяна на това другите държави трябвало да приемат, че САЩ, въпреки излизането си от Парижкото споразумение за климата, могат да се разглеждат като "лидерска нация" за намаляване на емисиите на CO2. В заключителния документ се посочва, че 20-те големи икономики в света ще опитат да намалят емисиите на парникови газове, като отпуснат средства за устойчиво развитие и иновации, предаде DPA. САЩ обаче повториха в комюникето решението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, "защото то действа в ущърб на американските работници и данъкоплатци".

Същевременно лидерите на групата на 20-те големи икономики предупредиха, че рисковете за световната икономика нарастват. Същевременно те не заклеймиха протекционизма, а само призоваха за свободна и честна търговия, съобщи Ройтерс.

В заключителния документ от двудневната среща в Осака лидерите поясняват, че световният растеж остава нисък, а търговските и геополитическите напрежения се засилват.

„Борим се да осъществим свободна, честна, недискриминационна, прозрачна, предвидима и стабилна търговия и инвестиционна среда, както и да запазим пазарите отворени", казаха те във второ изявление от срещата. В него обаче се въздържаха от отправяне на призив за противопоставяне на протекционизма.

Японският премиер Шиндзо Абе подчерта, че лидерите на Г-20 имат много общо помежду си, включително това, че признават необходимостта групата да остане водещ фактор в глобалния растеж.

„Г-20 се споразумя за основните принципи в подкрепа на система за свободна търговия", каза Абе и добави, че лидерите са обещали да предприемат по-категорични действия за подобряване на системата за уреждане на спорове в Световната търговска организация.

При подготовката на документа Япония, председател на срещата, е потърсила допирни точки между САЩ, които са против критикуването на протекционизма, и други страни, искащи да се отправи предупреждение за напрежението в областта на търговията.

Последни новини
Още от Нотификации