Сделка за 35 милиарда: Airbus измества Boeing от китайския пазар

Французите се възползваха от проблемите на конкурента си Boeing и от търговската война между Китай и САЩ

Логото на Airbus Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Логото на Airbus Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Френската компания Airbus подписа договор за 35 млрд. долара с Китай, възползвайки се от проблемите на основния си конкурент в самолетостроенето Boeing.

Сделката е два пъти по-добра от това, което договори френския президент Емануел Макрон през януари 2018 г. с китайското правителство, пише Bloomberg. Това е следствие на търговската война между САЩ и Китай, както и приземяването на всички самолети Boeing 737 MAX след двете самолетни катастрофи през изминалите шест месеца.

Още по темата

Президентът на Китай Си Дзинпин уговори нова по-добра сделка с Airbus за 290 апарата от тесния модел A320 и за 10 самолета от широките A350.

Компанията от Толуза веднага отчете ръст в цената на акциите си в размер на 2,62% до 116,80 евро за актив (към 10:30 часа на 26 март). Общият ръст в пазарната стойност на Airbus от началото на годината достига 38%, докато за сравнение Boeing отчита ръст от едва 15%.

„Това е част от една по-широка търговска дискусия“, казва Роб Сталард от американската изследователска компания Vertical Research Partners. - „Би било взривоопасно, ако китайците бяха сложили мита за самолетите на Boeing. Съобщение обаче може да се изпрати и по други начини. Така американските ще разберат, че трябва да играят честно, ако искат реципрочност“.

Гйом Фуре – встъпващият в длъжността нов изпълнителен директор на Airbus, се похвали, че производството на моделите A320 ще се извършва както в Тианджин, така и в Европа. Според него това е „явен знак за доверие“, а президентът Макрон го определи като „отличен сигнал“.

Новият ръководител на френската компания официално ще поеме поста през април, а сделката с Китай би му осигурила летящ старт, след като под ръководството на Том Ендерс Airbus получи 103 отказани поръчки и доставиха едва 4 самолета от началото на 2019 г.

Китайците планират да извадят самолетите на Boeing от предстоящото споразумение със САЩ, което би трябвало да се договори в близките няколко месеца.

Последни новини
Още от Нотификации