Безработицата в САЩ ще продължи да нараства - Част 1

Том Баркин, президент на Federal Reserve Bank of Richmond

Президентът на американската Bank of Richmond отчете най-високата безработица в САЩ. Той смята, че броят на безработните ще се повиши още, преди да започне да намалява. Най-високият брой безработни някога е бил 700 хиляди през 1982 г., по-миналата седмица бе 3.3 млн, а миналата 6.6 млн. 

Том Баркин не смята, че е нужно да се правят прогнози за безработицата в момента: "Опитвам се просто да следя цифрите, за да имам някаква перспектива върху нещата. В ресторантите и баровете в страната работят около 12 милиона души. Във физическите продажби на дребно, без аптеки и хранителни магазини, още 11 млн. Пътуване и забавления - още 5 млн. Дори и само с тези три сектора, които знаем че са засегнати невероятно тежко, много бързо можем да достигнем до 30 милиона. Така че не мисля че цифрите ще се ограничат само до 20 млн."

 

"Разделям компаниите на три – има обслужващи индустрии, като тези за които току що говорих. В това има много емоция. В много от случаите наистина добри, жизнени бизнеси бяха затворени в търсенето на решение за общественото здраве.

И те имат надежда, особено много от тях са в процес на кандидатстване за заемите за малки бизнеси от програмата за стимули. Но те не знаят със сигурност дали ще получат парите, колко дълго ще продължи това и дали парите ще достигнат до тях.

Така че има много тъга, много емоции тук.

След това бех споменал групата на основните индустрии, към които спадат болници, обработване, пожар и безопасност и други подобни. Те са горди с това, че са в основата на оперирането на държавата, но са притеснени. Притеснени са за здравето си.

Забелязва се нарастване на отсъствието от работа, проблеми с веригата на доставките. Знаят, че трябва да се представят добре, но са притеснени. А след това е сферата на строителството, производството. Много от компаниите там са затворени, но все още имат надежда.

Вижда се спад в търсенето при тях, но полагат най-добри усилия да се справят и имат надежда за светлина в края на тунела".

Вижте втора част на разговора.

Последни новини
Още от Начало