Xiaomi надмина очакванията с трикратен ръст на печалбата

Резултатите са плод на все по-доброто покритие на пазарите в Индия и Европа

Кутии със смартфони Xiaomi 6A Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Кутии със смартфони Xiaomi 6A Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp. се похвали с трикратен ръст на печалбата за четвъртото фискално тримесечие на 2018 г., като тя достига 1,85 млрд. юана (275,59 млн. долара). За сравнение: прогнозите на анкетирани от Refinitiv 10 анализатора бяха за 1,7 млрд. юана, предава Ройтерс.

Приходите за периода растат с над една четвърт (27%) до 44,4 млрд. юана, което е под очакванията на анализаторите за 47,4 млрд. юана.

Резултатите показват, че Xiaomi успява да компенсира спадащия пазар в Китай (най-големият световен пазар на смартфони), фокусирайки се по-силно над пазарите в Индия и Европа.

Още по темата

За цялата 2018 година компанията регистрира общи приходи от 174,9 млрд. юана при печалба в размер на 8,6 млрд. юана. Това е третият годишен отчет за производителя на смартфони, откакто осъществи публичното си предлагане в Хонконг. От началото на 2019 г. цената на акциите му се повиши с почти 30 на сто, въпреки спада през януари, и все пак е далеч от пика през юли м.г.

В момента Xiaomi е четвъртата сила на пазара за смартфони в Европа след Samsung, Huawei и Apple. Изпълнителният директор Шоу Дзъ Чъл заяви пред медиите, че 40% от приходите на Xiaomi се дължат на износа. Той също така заяви амбиция за по-добро представяне в Индонезия и Западна Европа през идните месеци от годината.Xiaomi изостава на китайския пазар за сметка на международните

Важно е да кажем, че смартфоните съставят 65,1% от приходите на Xiaomi. 25,1% идва от другите им типове хардуер, а 9,1% са интернет услугите, уточнява Ройтерс.

Xiaomi обнови продуктовата си линия, проправяйки пътя към по-скъпи устройства, които, логично, увеличават маржа на печалбата. В Китай средната продажна цена на телефоните на компанията е скочила със 17%, докато в чужбина ръстът на средната цена е от 10 на сто, показва още отчетът на производителя.

Последни новини
Още от Начало