Продуцентската компания зад Big Brother си търси купувач?

Endemol вече е наела банки за предстоящата сделка

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Холандската компания Endemol Shine Group, която е продуцент на известни телевизионни програми като „Black Mirror“ и „MasterChef“, е наела Deutsche Bank и Lionstree да търсят купувач, предава CNBC, като се позовава на свои източници.

Endemol е собственост на 21st Century Fox и Apollo Global Management, като двете компании притежават по 50% от Endemol. Намирането на купувач за цялата компания може да улесни управлението и да добави нови програми към наличното портфолио на Endemol, част от което са телевизионни предавания като „Big Brother“ и „Anthony Bourdain Parts Unknown“.

Fox и Apollo вече са се съгласили да продадат своите дялове, ако се намери купувач. Продажбата ще е на стойност между 2,5 и 4 млрд. долара, включително задълженията на Endemol, твърдят източници. 

Fox вече е се е отказала от правото да купи целия дял на Endemol и всъщност се е съгласила да продаде 50-процентния си дял на Disney през декември като част от продажбата за 52 млрд. долара.  Ако сделката се осъществи, Disney или Comcast – в зависимост от това коя компания ще придобие акциите на Fox, ще получи приходите от продажбата. 

Елизабет Мърдок, дъщеря на медийния магнат Рупърт Мърдок, основа Shine и я продаде на News Corp през 2011 г. През 2014 г. Endemol се съгласи да се слее с Shine Group и Core Media Group, а Apollo придоби половината от комбинираната компания.

Говорители на Fox, Liontree, Apollo и Deutsche Bank отказват да дадат коментар. Говорителят на Endemol не е открит, за да коментира темата.

 

Последни новини
Още от Начало