Борисов и Заев подписаха договора за добросъседство

Подписани бяха и два допълнителни договора за сътрудничество в сферата на инфраструктурата и природния газ

Снимка: Пресцентър МС Снимка: Пресцентър МС

На тържествена церемония в македонската Влада премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев положиха подписите си под Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие.

На церемонията в парламента в Скопие бяха подписани също така и два допълнителни договора за сътрудничество в сферата на инфраструктурата и природния газ от ресорните министри на двете страни.

„Подписването на този договор показва, че там, където има воля и идея за прогрес, въпросите ще се решат. Направихме историческа стъпка напред, отворихме път за стабилност и развитие на двете държави и региона на Балканите“, заяви в изказването си след подписването на документа Заев.

От своя страна в последвалите си думи Борисов акцентира на важността от съвместните проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата по оста София-Скопие. „Ще видите каква ще е реакцията на Европейския съюз – дълбоко положителна“, каза премиерът.

Припомняме, че първоначално бе планирано договорът да бъде подписан на 2 август, когато в Македония се чества годишнината от Илинденско-Преображенското въстание (само Илинденско според македонската историография) но церемонията бе изтеглена ден по-рано заради предстоящото участие на Заев на американско-адриатическата среща в Черна Гора, на която ще присъства и американският вицепрезидент Майк Пенс.  

 

Последни новини
Още от Начало