Меркел в предизборната надпревара за четвърти мандат?

Канцлерът на Германия се очаква да обяви днес кандидатурата си

Канцлерът на Германия, Ангела Меркел в Бундестага. 7 септември 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Канцлерът на Германия, Ангела Меркел в Бундестага. 7 септември 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Aнгела Меркел се очаква да обяви днес кандидатурата си за четвърти мандат като канцлер на Германия. Това ще сложи край на спекулациите, които продължават вече месеци, а именно - дали една от най-влиятелните жени в света иска да управлява страната си след 11 години на ръководния пост, предава Investor.bg.

62-годишната представителка на консерваторите е смятана от мнозина за стабилизираща сила в Европа в момент на несигурност след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и след избора на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ.

По-късно днес тя ще се срещне с другите лидери на Християндемократическия съюз в Берлин, за да се подготвят за партийната конференция през декември, последната такава преди изборите. Освен това днес Меркел ще даде пресконференция, което е тълкувано от политици и медии, като знак, че е взела решение за кандидатурата си.

Меркел управлява най-голямата европейска икономика по време на финансовата криза и на дълговата криза в еврозоната. Тя успя да си спечели уважение в международен план – американският президент Барак Обама в четвъртък я описа като „изключителен“ съюзник.

Въпреки това нейното решение миналата година да отвори германските граници за близо 900 хил. имигранти, предимно от военните зони в Близкия изток, разгневи много избиратели и нанесе удар на репутацията ѝ.

Партията ѝ показа по-лоши резултати на регионалните избори миналата година, докато подкрепата за антиимигрантската Алтернатива за Германия (АfD) нараства.

През септември, след тежка загуба на ХДС, Меркел изненада страната с думите си. Тя заяви, че би искала да върне времето назад заради кризата с имигрантите, макар че не обяви публично, че смята политиката, която е водила по този въпрос, за грешка.

Сега Меркел продължава да се нуждае от подкрепата на своите съюзници от Християнсоциалния съюз в Бавария, които яростно критикуваха политиката ѝ за имигрантите, но тъй като нямат собствен кандидат, се очаква да застанат зад нея

Последни новини
Още от Начало